Dieta wegańska ma wpływ na efekty liftingu HiFu. Sprawdź, jakie!
Zabiegi z użyciem HiFu i ich bardziej zaawansowane technologicznie odmiany, takie jak mikroskoncentrowane ultradźwięki z wizualizacją (MFU-V) stały się obecnie zabiegiem z wyboru w medycynie estetycznej we wskazaniu nieoperacyjnego liftingu twarzy.
Zabiegi te wykorzystują naturalny potencjał regeneracyjny organizmu. Efektem tego jest między innymi wzrost syntezy kolagenu w skórze.
Kolagen – białko złożone
Kolagen jako białko do swojego powstania wymaga w procesie syntezy odpowiedniej dostawy aminokwasów. Mimo iż od kilku lat ukazują się w literaturze medycznej artykuły, opisujące na przykład pozytywny wpływ suplementacji kolagenu na skórę, nie wykazano dotychczas zależności pomiędzy dietą pacjenta, a efektywnością zabiegów medycyny estetycznej.
Szczególnie interesującym w tej kwestii wydaje się być aspekt wpływu diety rozumianej jako sposób żywienia Pacjenta, na efektywność zabiegów takich jak HiFu, lasery frakcyjne, radiofrekwencja (RF), czy modne obecnie w medycynie estetycznej tak zwane stymulatory tkankowe.
W 2021 ukazała się niezwykle interesująca publikacja, która rzuca światło na tę zależność.
Marta Fusano, Michela Gianna Galimberti, Matelda Bencini, Isabella Fusano, Pier Luca Bencini. Comparison of microfocused ultrasound with visualization for skin laxity among vegan and omnivore patients. J Cosmet Dermatol. 2021 Sep;20(9):2769-2774.
Związek diety z liftingiem HiFu
Poniżej prezentujemy skrócony opis badania.
Wstęp: Starzenie się struktur twarzy zależy od czynników genetycznych, anatomicznych, chronologicznych i środowiskowych, które wpływają na skórę i leżące pod nią tkanki. Mikroskoncentrowane ultradźwięki z wizualizacją (MFU-V) stały się bezpiecznym i skutecznym sposobem leczenia wiotkości skóry. Ponieważ stan odżywienia może przyczyniać się do starzenia się skóry, interesująca byłaby ocena, czy różne wzorce żywieniowe mogą również wpływać na odpowiedź na leczenie MFU-V w przypadku wiotkości skóry.
Cel: Celem pracy jest porównanie wyników terapii MFU-V pomiędzy pacjentami wszystkożernymi i wegańskimi.
Metody: Do badania włączono 27 weganek i 27 wszystkożernych kobiet, które przeszły leczenie MFU-V z powodu wiotkości dolnej części twarzy i szyi. Wynik kliniczny oceniano za pomocą skali FLR (Facial Laxity Rating) po 3 i 6 miesiącach od zabiegu.
Wyniki: Wyjściowo nie stwierdzono istotnych różnic pod względem skali FLR w obu leczonych miejscach. Po 3 miesiącach redukcja w skali FLR była istotnie mniejsza u wegan zarówno na twarzy (P = 0,04), jak i szyi (P = 0,004). Po 6 miesiącach pacjenci wegańscy mieli gorsze wyniki kliniczne w dolnej części twarzy (P = 0,001) i szyi (P < 0,001).
Wnioski: Niniejsze badanie sugeruje, że dieta wegańska może negatywnie wpływać na wynik leczenia MFU-V.
Z przeprowadzonych badań wynika, że podczas prowadzenia zabiegów medycyny estetycznej, których celem jest stymulacja procesów naprawczych w skórze, bardzo ważnym aspektem jest odpowiednia dostawa składników odżywczych.